<< Tilbage til Indkaldelsen

 

Agenda 21 Helsingør

25.01.2014

 

Årsberetning for 2013

 

Den 11. december 2013 indgik Agenda 21 en toårig aftale med Helsingør Kommune. D.v.s. at vi til 31. december 2015 ifølge aftalen har bl. a. følgende formål med vore aktiviteter:

- mindskelse af miljøbelastningen

- fremme af en bæredygtig byudvikling og byomdannelse

- forstærke klimasamarbejde og sundhed

På fællesmøder med kommunen følger bestyrelsen op på regnskab, budget og aktiviteter m.m.

 

Affaldsgruppen har skiftet navn til Affald og Genbrug. Gruppens hovedaktivitet har været deltagelse i og medarrangør af Affaldsdagen søndag den 21. april. Overalt fra Kvistgård til Kronborg og fra Saunte til Skolestranden var 7-tallerne flittigt i sving. Gruppen har fokus på den planlagte genbrugsplads nr. 2 og har derudover undersøgt, hvordan mere omfattende affaldssortering bliver organiseret i andre kommuner mhp. forslag til den kommende affaldsplan i Helsingør.

 

Energigruppen stod for et klima- og energiarrangement lørdag den 16. marts. Der var tale om en meget indholdsrig tur rundt til væsentlige aktører i Helsingør Kommune – Svømmehallen, Vapnagård og Virksomheden TSS Helsingør. Deltagerne blev præsenteret for store mængder information og mange emner til overvejelse og eftertanke. Dagen blev afsluttet med en debat på Kulturværftet med byrådsmedlemmer fra tre partier.

Energigruppen har endvidere været involveret i arbejdet med ”Superpuljen, klimaindsats 360 grader rundt”. Her har staten bedt kommunerne om at komme med bud på projekter på klimaindsats, hvor der kunne bevilliges penge til dette fra puljen. Stort arbejde blev udført af klimakonsulent Karen Marie Pagh Nielsen og hendes folk samt øvrige interessenter. Der var meget kort tid til at få lavet og sendt et gennemarbejdet projekt. Det blev desværre Høje-Taastrup Kommune der vandt. Men Projektforslaget fra Helsingør vil blive brugt - dog med andre budgetter.

 

Bjørneklogruppen har sammen med kommunen og lodsejere fået bragt antallet af lokaliteter med planter ned på ca. 30. Der er dog stadigvæk over 200 lokaliteter, som skal observeres for 1-års planter. Ikke desto mindre går foreløbige overvejelser i gruppen på, om ikke Japansk Pileurt skal være næste indsatsområde.

 

Vinhaverne på Nyruphus hhv. Sindshvile er i 2013 blevet ”velsignet” med en meget varm og tør sommer samt et ideelt høstvejr. Høstudbyttet var en foreløbig rekord på 55 kg druer, og i skrivende stund (ultimo januar 2014) er der fordelt 12 flasker pr. ”vinbonde”. På Sindshvile er der plantet 250 vinstokke – 5 gange antallet på Nyruphus – og de skal høstes for første gang i 2014. Forventningerne er forståeligt nok store.

 

I Økohaverne på Nyruphus har der været meget stor aktivitet. Det gælder jordbehandling med hjemmelavet kompost fra den store bunke, der har samlet sig gennem mange år. Det gælder såning, lugning, beskæring, vanding og høst af grøntsager og frugt. Djævelen i ”paradiset” er den desværre vidt udbredte dræbersnegl. Mosegrisene har også taget godt for sig af rodplanterne, men dér har opsatte fælder været særdeles nyttige.

En spændende nyhed har været opsætning af kompostkasser, som er bygget af transportpaller. En nøje blanding af indholdet skal sikre en relativ hurtig produktion af god økologisk kompost.

Interessen for økologiske haver er glædeligvis vokset, så nu er der interesserede på venteliste. Kommunen er blevet bedt om at gennemgå sine ejendomme for – om muligt – at opfylde ønskerne.

 

Foreningens hjemmeside præsenterer en generel omtale af foreningen og giver information samt nyheder fra de enkelte aktivitetsgrupper.

Hjemmesiden har været besøgt 5262 gange i løbet af året, og det er mere end en fordobling fra 2229 besøg i 2012.

 

Fællesskabet i foreningen fik et løft, da der den 28. august var træf på Nyruphus. En varieret buffet med bl. a. flere hjemmelavede lækkerier blev besøgt flittigt, og det sociale samvær med livlig snak så ud til at bekomme alle vel.

Som PR-aktivitet og til sammenkitning af fællesskabet har bestyrelsen sat sig for, at der skal uddeles regn-/vindjakker til de nye aktive, som ikke har sweatshirts og T-shirts i forvejen. Jakkerne har indtil videre desværre været i restordre, men leveres formodentlig i 1. kvartal 2014.

 

Tre nye aktiviteter blev taget op kort før 2013 skulle til at rinde ud.

Den første er et samarbejde med Agenda 21 i Fredensborg Kommune. Det ser i første omgang ud til at bære frugt i form af et fælles møde/seminar/workshop? om offentlig trafikservice. Tog- og buslinier er jo ”grænseoverskridende”, og vi tror på større indflydelse ved at gå sammen.

Dernæst er mulighederne for fårehold på Nyruphus ved at blive undersøgt. I et partnerskab mellem Helsingør Kommune, Naturstyrelsen og Naturcentret forventes den ledige skovfogedbolig og den tomme staldbygning snart at huse en cafe, en gårdbutik og et Naturrum. De ledige folde kan evt. i samarbejde mellem Agenda 21 og disse aktiviteter blive brugt til yderligere fårehold.

Endelig var det på tide at få trykt et oplag af hvervefolderen, som i samme omgang blev nyredigeret.

 

Afslutningsvis skal fra bestyrelsen lyde en Tak til jer aktive for ildhu og nidkær indsats i 2013. Tak også til Helsingør Kommune for godt samarbejde og økonomisk støtte. Alle ønskes god fornøjelse med arbejdet i det nye år. Her bliver der mulighed for at samtlige interesserede kan mødes til fællestræf på Nyruphus torsdag den 19. juni.

 

Bestyrelsen